Hoe gebruik je Google Analytics om je SEO-resultaten te meten?

24 februari 2023
Google Analytics

Als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO), is het meten van de resultaten van je inspanningen net zo belangrijk als het implementeren van de juiste strategieën. Gelukkig is er een hulpprogramma dat je kan helpen bij het meten van de prestaties van je website en je SEO-inspanningen: Google Analytics.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je Google Analytics kunt gebruiken om je SEO-resultaten te meten en welke belangrijke statistieken je in de gaten moet houden.

Stap 1: Zorg ervoor dat je Google Analytics goed is ingesteld

Voordat je de SEO-gerelateerde statistieken in Google Analytics kunt bekijken, moet je ervoor zorgen dat het correct is ingesteld op je website. Zorg ervoor dat je de trackingcode op elke pagina van je website hebt geïnstalleerd. Dit is essentieel om gegevens te verzamelen over je websitebezoekers en hun interacties op je site.

Stap 2: Bekijk je organische zoekverkeer

Het eerste wat je moet doen is je organische zoekverkeer bekijken. Organisch verkeer verwijst naar het verkeer dat afkomstig is van zoekmachines zoals Google. Dit is belangrijk omdat je wilt weten hoeveel verkeer je website ontvangt van zoekopdrachten.

Je kunt deze gegevens vinden in Google Analytics door naar Acquisition > All Traffic > Channels te gaan en vervolgens te klikken op Organic Search. Hier kun je zien hoeveel verkeer je website ontvangt van organische zoekopdrachten en welke zoekwoorden mensen gebruiken om op je site te komen.

Stap 3: Analyseer je zoekwoorden

Het is belangrijk om te weten welke zoekwoorden mensen gebruiken om op je site te komen. Dit kan je helpen bij het optimaliseren van je inhoud en het verbeteren van je SEO-inspanningen. Ga naar Acquisition > Campaigns > Organic Keywords om deze informatie te bekijken.

Hier kun je de prestaties van specifieke zoekwoorden bekijken, zoals het aantal vertoningen, klikken, de gemiddelde positie in zoekresultaten en de gemiddelde sessieduur.

Stap 4: Analyseer je bouncepercentage en paginaweergaven per sessie

Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat je site verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Dit kan een indicatie zijn van de kwaliteit van je inhoud en de gebruiksvriendelijkheid van je site. Hoe lager het bouncepercentage, hoe beter.

Je kunt het bouncepercentage bekijken in Google Analytics door naar Audience > Overview te gaan. Je kunt ook de gemiddelde paginaweergaven per sessie bekijken. Dit geeft aan hoeveel pagina's bezoekers gemiddeld bekijken tijdens een bezoek aan je site.

Stap 5: Bekijk je conversies

Het meten van conversies is een essentieel onderdeel van SEO. Je wilt weten hoeveel van je websitebezoekers uiteindelijk een gewenste actie uitvoeren, zoals het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van meer informatie.

Je kunt conversiegegevens bekijken in Google Analytics door naar Conversions > Overview te gaan.

Conclusie

Zoals je kunt zien, kan Google Analytics je helpen bij het meten van de resultaten van je SEO-strategie. Het biedt waardevolle inzichten over je websiteverkeer en gebruikersgedrag. Door deze gegevens te analyseren, kun je de prestaties van je website verbeteren en je SEO-strategie optimaliseren.

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over het gebruik van Google Analytics voor SEO. Vergeet niet dat het meten van je SEO-resultaten een doorlopend proces is en dat je regelmatig moet blijven monitoren en analyseren om te zien of je strategie werkt en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Veel succes met het optimaliseren van je website voor zoekmachines!

5/5 sterren uit Google reviews

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Vul je telefoonnummer in en we bellen binnen 24 uur vrijblijvend terug.

Belverzoek
Een hogere zoekmachine ranking

Meer verkeer op jouw website

Verhoogde merkbekendheid

Wij werken dagelijks met de volgende tools
© 2022 All rights reserved

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring

Cookies